19.04.06

І знову над бульваром Адмірала Макарова лунає дзвінкий дитячий щебет та сміх. Адже 19 квітня в обласному шаховому клубі розпочалися чергові всеукраїнські змагання – фінал чемпіонату України серед дітей віком до 10 років. Достойним прологом до яскравого шахового дійства стала урочиста церемонія відкриття всеукраїнських змагань.

 

Неначе сама погода подбала про те, аби не перешкоджати хвилюючому та незабутньому старту Першості. Під щедрим, вже по-літньому теплим південним сонечком зібралися галичани і дончани, кияни і дніпропетровці, харків’яни і херсонці – всього представники 20 областей України, а також Автономної Республіки Крим, міст Києва і Севастополя. Уявіть собі: на дев’ятитурову турнірну дистанцію вийшло 94 хлопця та 41 дівчинка! Ото гамірно було на площі поблизу пам’ятника видатному флотоводцю. Але ось військовий оркестр заграв запорозький марш “Вільна Україна”, і шахова юрма враз втихла. Із початком чемпіонату діток тепло привітали виконуючий обов’язки начальника облспортуправління Микола Фещенко, генеральний спонсор Валерій Атанасов, віце-президенти обласної шахової федерації Всеволод Ільїн та Ігор Іваненко. І як не погодитися з промовцями, що якраз на таких відповідальних турнірах гартується майбутня мисляча еліта України.

 

А для багатьох із юних шахістів ці змагання запам’ятаються тим, що вони вперше беруть участь у всеукраїнських змаганнях – так, одна з шахових принцес, здобувши чудову перемогу на чорно-білій дошці, потім збентежено повідомила організаторам, що підписати протокол партії вона... ще не вміє. Але не це головне. Бо, насамперед, гостям Миколаєва закарбується у пам’яті чудова шахова атмосфера та гостинністьорганізаторів шахового дійства. Про це, зокрема, подбали, директор ТОВ “Варус” Валерій Атанасов, директор по зовнішнім зв’язкам ЗАТ “Лакталіс Миколаїв” Микола Вербовщук, генеральний директор компанії “Пасіфік Мерітайм” Андрій Черепанов та керівник ПП “Шисхол” Станіслав Шитюк.

 

Ну, а миколаївські любителі шахів, безперечно, триматимуть кулаки за своїх – 35 наших юних земляків випробуватимуть свої сили та шукатимуть прихильності Фортуни. Головні ж надії покладаються на кандидата в майстри спорту з шахів Олександра Бортника.

 

Отже, тури починатимуться щодня, о 10.00. А завершаться змагання 27 квітня, тоді ж відбудеться урочиста церемонія закриття чемпіонату.

 

автор Андрій ТЮРІН